• nu2

5 tips voordat je kind op zwemles gaat

‚ÄčAls je kind leert zwemmen is het belangrijk om te weten dat je het zwemtraject samen aan gaat: de ouder/verzorger en het kind en daar komt (later) ook nog de zwemleraar bij. Als alle 3 de partijen goed samen werken, creëer je een veilig klimaat voor een kind, om met meer succes te leren zwemmen.

Als alle ouders inzien dat de basis van het leren zwemmen thuis onder de douche en in bad begint, dan staan ouders al 1-0 voor aan het begin van het leertraject op weg naar een zwemdiploma. Kinderen presteren op zwemles hoe ze op dat moment zijn. Als een kind niet durft te douchen of onder water durft te gaan, dan zal dat op zwemles ook niet erg snel veranderen!

Deze 5 tips kunnen je kind helpen.

 • 1) Het is handig om je kind goed onder de douchestraal te laten staan (met het hoofd en het gezicht volledig onder water gaan). Dit wordt regelmarig vergeten omdat kinderen dit soms niet leuk vinden, maar is erg belangrijk. De Douchedraaier kan jouw kind hierbij helpen. Leren zwemmen start namelijk thuis onder de douche.

 

 • 2) Het is voor je kind ontzettend fijn en leuk samen te gaan vrijzwemmen (het liefste in het zwemlesbad zelf) voordat je kind op zwemles gaat. Dit is erg belangrijk voor een kind om zich veilig te voelen in een nieuwe omgeving en al in het water. Hierdoor zal de eventuele spanning voor de eerste zwemles afnemen.

 

 • 3) Het is verstandig om je kind tijdens het vrijzwemmen watervrij te maken. Watervrij zijn = de zwembasis beheersen (zich vertrouwd voelen in en onderwater), voordat de zwemslagen worden aangeleerd op zwemles. Als je zelf met je kind oefent, scheelt dit veel extra tijd op zwemles, maar het allerbelangrijkste: "Je kind voelt zich veel zekerder tijdens de zwemles". De Watervrijwaaier is een leuk en handig middel om ouders en kinderen daarbij te helpen. 

 

 • 4) Als ouder is het belangrijk dat je goed bent voorbereid op het leren zwemmen. Je kind kan thuis veel van jou leren, waardoor de zwemles(sen) een succes zullen gaan worden. Het zwemboek: Met succes op zwemles kun je samen met je kind doorlezen als voorbereiding, zodat een kind zich meer vertrouwd gaat voelen. Het is een leidraad voor elke ouder met een kind op zwemles!

 

 • 5) jaar is een goede startleeftijd om op zwemles te gaan om een zwemdiploma te behalen, maar eerder oefenen met jongere kinderen is aan te raden voor het watergevoel. Het is belangrijk dat zwemmen gezien wordt als een leerproces dat als start na de geboorte. Hoe eerder je beuwst bezig bent zowel thuis onder de douche/bad of in het zwembad, hoe beter de zwemprogressie zal gaan in de toekomst. 

Wil je even naar het korte filmpje hieronder kijken? Zet hem op Superouder!

 

Blog

 • Zwembandjes: welke kies je?

  Heeft je kind nog geen zwemdiploma, dan zijn zwembandjes en andere drijfmid...

  Lees meer
 • Angst voor bad en douche

  Is jouw kind bang om te douchen of in bad te gaan? Dit wordt watervrees of ...

  Lees meer
Archief

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.