Kinderen met lastig gedrag; in de zak of niet?

Geplaatst op 11-11-2016

Elke (zwem)lesgever heeft te maken met kinderen in de les die prima alle oefeningen uitvoeren en goed luisteren, maar ook zijn er in bijna elke les wel kinderen die lastiger gedrag vertonen. En dan is het ook nog eens bijna Sinterklaas... Kinderen zijn drukker dan normaal en de concentratieboog is nog korter. 

Dan maar strenger lesgeven en als ze niet goed luisteren dreigen we dat ze mee gaan in de zak van Sinterklaas... Of toch niet? 

Kinderen zijn nu niet bezig met "wanneer zal ik mijn diploma halen...?" Nee, ze zijn bezig met: "Ik mag vanavond mijn schoen zetten!" Hoe strenger de lesgever (in vooral deze periode), hoe minder aantrekkelijk en uitdagend de les is voor kinderen, waardoor ze juist lastiger gedrag (kunnen) vertonen.

Denk eens anders: "Wat een geluk, de Sinterklaasperiode is weer aangebroken!" Juist tijdens deze periode kun je kinderen enthousiasmeren en bij je les houden als je het thema Sinterklaas inzet tijdens je lessen!

Kinderen met lastig gedrag houden je scherp als lesgever en dagen je uit het zwemonderwijs op een manier te geven dat ook juist die kinderen geprikkeld worden om mee te doen. Als je goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen, je in de kinderen verplaatst, echte interesse toont in hoe een kind zich voelt, de kinderen betrekt bij je les en je les op een vertrouwde, veilige, leuke en uitdagende manier geeft, hoef je niet streng te zijn!

Dus kinderen blijf vooral jezelf en (zwem)onderwijzers ga de uitdaging aan: Verzin de leukste, coolste en tofste zwempietenles die je maar kan bedenken! En ouders, maak je niet te druk in deze periode om alle feestdrukte, in januari weer een frisse start, met uitgeruste kinderen ;)

Deel dit bericht:

Blog

  • Hoe beoordeel jij jezelf als lesgever?

    Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe beoordeel jij jezelf als he...

    Lees meer
  • Vindt het kind de zwemlessen niet meer leuk of de ouder …?

    We weten dat bij ieder kind het zwemtraject anders verloopt. Hetzelfde geldt ...

    Lees meer
Archief

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.