Vindt het kind de zwemlessen niet meer leuk of de ouder …?

Geplaatst op 04-11-2019

We weten dat bij ieder kind het zwemtraject anders verloopt. Hetzelfde geldt ook voor de begeleiding van het kind en de betrokkenheid van ouders. De ene ouder heeft nou eenmaal meer geduld dan de andere. Uiteraard heeft dit ook weer te maken met meerdere factoren. Zien ouders de zwemles als een sport en positieve activiteit, of meer als moeten. Is het kind extreem angstig omdat het weinig heeft gezwommen met de ouders of heeft het kind een traumatische ervaring. Of misschien is het al het derde kind op rij dat naar zwemles gaat en is er niet zoveel aandacht besteed aan de watergewenning.

 

Je hebt vast ook vaak ouders langs de badrand die aangeven dat hun kind de zwemles eigenlijk niet meer zo leuk vindt en vragen hoe lang het nog gaat duren. Dat terwijl in jouw ogen het prima gaat. Hun kind maakt een duidelijke vooruitgang en beleeft plezier aan je zwemles. En dus heb je niet echt het idee dat de motivatie van het kind het probleem is. Maar, hoe vertel je dat de ouders? Als je twijfelt, is het belangrijk dit te bespreken en dus te vragen of het kind de lessen echt niet meer leuk vindt of dat er een ander probleem is. Als je hier met belangstelling naar vraagt, zullen ze waarschijnlijk eerlijk antwoord geven en kom je eerder tot de kern.

 

Kinderen kopiëren hun ouders. Ze handelen (vaak) naar wat de ouder uitspreekt en het gevoel dat de ouder meegeeft. Als een ouder niet meer positief is en de zwemles ziet als een last, en dit dus ook uitstraalt en ook nog eens uitspreekt, neemt het enthousiasme bij het kind ook af. Ouders die zeggen blij te zijn als de zwemles voorbij is, dragen niet bij aan de motivatie van een kind. Het kind zal erover gaan denken en met minder plezier je les binnen kunnen komen. Het voelt onbewust de druk en zal minder gaan presteren. Negatieve gevoelens en uitingen van ouders hebben een negatief effect op het leertraject.

 

Vaak zijn ouders zich hiervan niet bewust. Aan ons daarom de taak om een ouder hier bewust van te maken. Hoe minder druk van de ouder, hoe eerder en makkelijker een kind progressie zal maken. Het kind kan er niet zoveel mee als een ouder geen zin meer heeft in de zwemlessen. Zij kunnen er uiteindelijk ook vaak niks aan doen dat ze eventueel angstig zijn, dat de zwemles eigenlijk niet past in de drukke werkweek van hun ouders of ze al het derde kind in het gezin zijn dat ook nog op zwemles moet. Waar zij wel wat mee kunnen? Met ouders die het zien als een feestje: ‘heerlijk je mag weer lekker zwemmen!’.

Deel dit bericht:

Blog

  • Hoe beoordeel jij jezelf als lesgever?

    Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe beoordeel jij jezelf als he...

    Lees meer
  • Vindt het kind de zwemlessen niet meer leuk of de ouder …?

    We weten dat bij ieder kind het zwemtraject anders verloopt. Hetzelfde geldt ...

    Lees meer
Archief

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.