• zwemles

Voorkom een bewegingsachterstand bij je kind!

Geplaatst op 10-01-2017

Uit onderzoek blijkt dat het aantal kinderen met een bewegingsachterstand toeneemt. Er worden steeds meer huizen gebouwd, maar steeds minder grote speelplekken voor kinderen om buiten te spelen. Kinderen gebruiken steeds vaker de tablet of een pc om filmpjes te kijken of om te gamen. Ze weten prima hoe dit allemaal werkt, geen papa of mama meer voor nodig. Door bijvoorbeeld Netflix zijn er voor elke leeftijdcategorie meer filmpjes beschikbaar dan ooit te voren...

En dan vinden wij het als ouder raar dat er (steeds meer) kinderen zijn die lang(er) over het zwemtraject doen...

Als een kind weinig tot zeer weinig bewegingservaring opdoet in het dagelijkse leven, zie je dit ook zeker terug tijdens de zwemles! Dat is absoluut niet gek. Dit staat volledig met elkaar in verbinding! Kinderen hebben minder vertrouwen in wat hun lichaam allemaal kan en durven hierdoor vaak oefeningen niet goed. Of het lukt ze gewoonweg (nog) niet. Vaak gaan deze kinderen met hele kleine stapjes (vooral door heel veel herhaling) vooruit. Uiteraard duurt het zwemtraject dan uiteindelijk ook langer. 

Kinderen die veel en gemakkelijk bewegen creëren meer zelfvertrouwen en hebben minder kans op faalangst. Hierdoor zullen ze het bewegen als iets leuks en fijns ervaren, waardoor hun vaardigheid nog meer toeneemt en het zwemtraject dus (in de meeste gevallen) sneller gaat.

Om iets te leren, moeten kinderen dus de kans krijgen om te oefenen. Doen ze dat niet, dan neemt het risico op ongelukken op termijn eerder toe dan af.  Een kind dat een keer uit een klimrek valt, zal leren het de volgende keer anders of beter te doen. Een kind dat nooit in een klimrek klimt kan het ook nooit fout doen en er dus ook nooit wat van leren. Want zeg nou eerlijk, wanneer wordt het vertrouwen van een kind eerder geschaad; van een keer vallen uit een klimrek en het nog eens proberen, of van een ouder die roept: "Kom naar beneden, je kan dat helemaal niet!" of: "Jij bent hier nog veel te klein voor!" of: "Kijk uit dat is veel te gevaarlijk!" of: "Pas op, dat is veel te hoog voor jou!"

Hoe kan een kind uiteindelijk in zichzelf leren geloven als hij het gevoel heeft dat zijn ouders niet in hem geloven? Overbeschermde kinderen ontwikkelen zich vaak op de langere termijn in een overtuigende richting: ze geloven dat ze niets kunnen of juist dat ze onoverwinnelijk zijn. Bij kinderen die geloven dat ze niks kunnen zie je tijdens de zwemles dat een kind niks tot weinig nieuwe oefenstof aandurft en ze zeggen bij alles; "Dat kan ik niet". Bij kinderen die denken dat ze onoverwinnelijk zijn zie je dat ze alles denken te kunnen, maar het tegendeel is waar. 

Hoe kan je een bewegingsachterstand bij je kind voorkomen?

• Stimuleer je baby of kind al van jongs af aan tot bewegen. 

• Ga in ieder geval elke dag even naar buiten, al is het om te wandelen, te spelen, te fietsen etcetera. Laat je kind vrij en neem hem niet alleen aan de hand of in de buggy!

• Overbescherm je kind niet, kinderen hebben het juist nodig om op onderzoek uit te gaan, hun grenzen te verkennen en fouten te maken.

• Voor jonge kinderen is er bijvoorbeeld baby/peutergym, baby/peuter zwemmen en diverse speelhallen zoals bijvoorbeeld Ballorig of Monkey Town. 

• Laat zelf als ouder ook zien dat je actief bezig bent, hiermee stimuleer je je kind automatisch.

Met succes op zwemles begint bij een kind die durft te bewegen en fouten durft te maken. Een kind die de uitdaging aan durft te gaan! En bij een ouder die zijn kind de mogelijkheid geeft zich te ontwikkelen, waarbij overbeschermen of teveel pushen niet aan de orde is.

Deel dit bericht:

Blog

  • Hoe beoordeel jij jezelf als lesgever?

    Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe beoordeel jij jezelf als he...

    Lees meer
  • Vindt het kind de zwemlessen niet meer leuk of de ouder …?

    We weten dat bij ieder kind het zwemtraject anders verloopt. Hetzelfde geldt ...

    Lees meer
Archief

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.