Watervrees

Geplaatst op 27-01-2018

Watervrees kan op veel verschillende manieren ontstaan bij kinderen. Veel volwassen mensen hebben hier ook nog last van. Dit is erg lastig en vervelend.

Als je zelf niet van water of zwemmen houdt, is het belangrijk dat je erop let dat je dit gevoel niet doorgeeft aan je kind. Dit gaat vaak ongemerkt! Kinderen zijn gevoelig voor signalen die hun ouders afgeven.

Dit kan al ontstaan vlak na de geboorte als je je baby in het badje wilt doen of onder de douche. Als je ervan schrikt wanneer je kind het op een brullen zet (omdat hij gewoon moet wennen, of omdat bijvoorbeeld het water te koud of te warm is) en je stopt vervolgens met douchen of badderen dan geef je eigenlijk aan bij je kind; ‘Ach wat sneu, ik stop wel’. Als je zelf een onzeker signaal afgeeft aan je kind en niet doorzet om hem er aan te laten wennen, dan kan er bij je kind steeds meer vrees ontstaan.

 

Extreme vrees voor water kan ook ontstaan als ouders zelf (totaal) niet van water houden, of niet kunnen zwemmen. Ouders kunnen onbewust hun kind ook zeer bang hebben gemaakt.

 

Je kunt je kind al angst aanpraten als je bijvoorbeeld regelmatig zegt: ‘Niet bij het water komen, als je erin valt verdrink je.’ Je kunt beter zeggen: ’Let je goed op bij het water, want je moet nog leren zwemmen en een diploma halen.’ Dit is een hele andere benadering. Ze worden zich bewust van het gevaar, maar niet direct bang of angstig.

Daarnaast kan een kind ook een trauma hebben opgelopen als hij gevoelsmatig te lang onder water is geweest (denk aan plotseling te water geraken, worden geduwd, of hij is omgevallen in het ondiepe water bij het recreatie zwemmen) en daardoor een bijna verdrinking heeft meegemaakt. Hierdoor vindt hij het moeilijk om weer onder water te gaan. Dit kan het zwemtraject vertragen. Let hier dus op als je kind een beginnend zwemmer is.

 

Bewustwording

Kinderen kunnen ook banger worden naarmate ze ouder worden. Ze gaan steeds meer nadenken en worden zich bewuster van eventuele gevaren. Ze beseffen dat ze nog niet kunnen zwemmen en dus kunnen verdrinken.

 

Hoe omgaan met watervrees

Watervrees komt vrij vaak voor, ongeveer 2 tot 3 op de 10 kinderen heeft er last van. Het kan lang duren voordat de angst afneemt als hier niet goed mee om wordt gegaan (zowel door de ouders als de zwemonderwijzer). Je dient als ouder hier bewust mee om te gaan tijdens het gehele zwemtraject. Push je kind absoluut niet, maar wees ook niet te voorzichtig en te soft!  Zoek de gulden middenweg binnen het leervermogen van je kind. Laat de zwemprestatie los. Kijk wel op de lange termijn of je kind progressie maakt tijdens de zwemles.

 

Van zeer groot belang is dat een kind met watervrees niet gedwongen wordt dingen te doen die hij echt niet durft. De angst moet serieus genomen worden, forceren vergroot de angst alleen maar waardoor uiteindelijk het traject alleen maar langer duurt. Kijk dus ook kritisch naar de (gediplomeerde) zwemonderwijzer die je kind zwemles geeft.

 

Wat kun je doen

Maak samen veel plezier in het water, laat je kind op een rustige manier wennen aan spetters, de douchestraal en het onder water gaan.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met babyzwemmen of peuterzwemmen.

Herhaal elke (kleine) stap zo vaak dat je kind er vertrouwd mee raakt en het niet meer spannend vindt. Ga steeds kleine stapjes verder, totdat je kind zijn angst heeft overwonnen.

Accepteer dat het begintraject van het echte leren zwemmen voor een zwemdiploma (veel) langer kan gaan duren.

Door middel van de douchedraaier (met een link: https://www.metsuccesopzwemles.nl/webshop/douchedraaier-voor-kids/) kun je je kind op een leuke manier helpen eerder aan de douche te wennen, ook met zijn hoofd onder de straal.

 

Oorontsteking

Sommige kinderen hebben regelmatig last van oorontsteking. Hier kan angst uit ontstaan en een kind remmen om onder water te durven. Ze zijn bang voor de pijn in hun oren. Het kan dan wellicht helpen om op een latere leeftijd te starten met zwemles. Vaak hebben oudere kinderen hier minder last van. Het kan ook een optie zijn om oordoppen op maat te laten maken.

Deel dit bericht:

Blog

  • Hoe beoordeel jij jezelf als lesgever?

    Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe beoordeel jij jezelf als he...

    Lees meer
  • Vindt het kind de zwemlessen niet meer leuk of de ouder …?

    We weten dat bij ieder kind het zwemtraject anders verloopt. Hetzelfde geldt ...

    Lees meer
Archief

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.