Zwemles voor ieder kind

Geplaatst op 07-11-2016

Bijna ieder kind in Nederland leert zwemmen. Meestal is het niet zo dat een kind bewust kiest voor de sport zwemles (in eerste instantie). Het is gewoon standaard dat je leert zwemmen en naar zwemles "moet". 

Regelmatig zien ouders het dan ook als een activiteit waar ze zo snel mogelijk weer vanaf willen zijn. Dit is erg zonde. Ik begrijp dat het tijd kost in de week en dat het organisatorisch de nodige aanpassingen vergt, maar hoe zou het zijn als je het niet ziet als iets wat moet, maar als een verrijking waar je kind de rest van zijn leven plezier van heeft.

Door de gedachte van "er zo snel mogelijk vanaf willen zijn", kan je (onbewust) druk leggen bij je kind, waardoor er juist minder progressie is bij je kind en het zwemtraject dus alleen maar langer duurt. Mijn tip: Leg geen druk op het zwemtraject en zie het als een activiteit/sport waar je kind aan deelneemt. Hoe beter de basis van de zwemslagen, des te veiliger is je kind de rest van zijn leven, in en om het water.

Het is overigens wel de taak van de zwemonderwijzers om de les voor ieder kind uitdagend te maken, zodat je kind tijdens elke les een stapje verder komt (zone van de naaste ontwikkeling). Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat een zwemonderwijzer hierin faalt. Mocht dit herhaaldelijk het geval zijn, denk dan over de volgende punten na: 

 • Is de groep te groot, waardoor mijn kind niet gezien wordt?
 • Is er vaak wisseling van zwemonderwijzer, waardoor ze het niveau van mijn kind niet weten?
 • Is er wel een vertouwde en ontspannen sfeer tijdens de les, waardoor je kind kan "presteren"?
 • Sluit de les aan qua belevingswereld van de kinderen?
 • Etc.

Is er een punt waar je over twijfelt, blijf hier dan niet te lang mee zitten! Vraag bij de zwemlesaanbieder naar infomatie hierover. Dit is geen druk leggen omdat je snel van het zwemtraject af wil zijn; je wilt gewoon dat je kind gezien wordt tijdens de zwemles, uitgedaagd wordt en met plezier naar de les gaat.

Want ieder kind telt en voor ieder kind moet er elke zwemles wat te leren zijn!

Deel dit bericht:

Blog

 • Hoe beoordeel jij jezelf als lesgever?

  Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe beoordeel jij jezelf als he...

  Lees meer
 • Vindt het kind de zwemlessen niet meer leuk of de ouder …?

  We weten dat bij ieder kind het zwemtraject anders verloopt. Hetzelfde geldt ...

  Lees meer
Archief

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.