• nu2

Zwemles-tips

​Met z'n drieën sta je sterker! Ouder, kind en zwemonderwijzer. Als alle drie de partijen goed samen werken, creëer je een veilig klimaat voor een kind, om met meer succes te leren zwemmen. Wij noemen dat de Succes-bubbels.

Als je inziet dat de basis van het leren zwemmen thuis onder de douche en in bad begint, dan sta je al 1-0 voor aan het begin van het leertraject op weg naar een zwemdiploma. Als een kind niet durft te douchen of onder water durft te gaan, dan zal dat op zwemles ook niet het geval zijn. Zwemles wordt direct leuker als kinderen hier al meer vertrouwen in hebben. Jij als ouder kan dat verschil maken.

Deze tips helpen je kind voor een betere zwemstart:

Het is handig om je kind goed onder de douchestraal te laten staan (met het hoofd en het gezicht volledig onder water gaan). 

 • Dit wordt regelmatig vergeten omdat kinderen dit niet leuk vinden, maar het is erg belangrijk. De Douchedraaier kan jouw kind hierbij helpen. Leren zwemmen start namelijk thuis onder de douche.

Het is voor je kind ontzettend fijn en leuk om samen te gaan vrijzwemmen (het liefste in het zwemlesbad zelf) voordat je kind op zwemles gaat.

 • Dit is erg belangrijk voor een kind om zich veilig te voelen in een nieuwe omgeving. Hierdoor zal de eventuele spanning voor de eerste zwemles al afnemen.

Het is verstandig om je kind tijdens het vrijzwemmen watervrij te maken.

 • Watervrij zijn = dat een kind de zwembasis beheerst (zich vertrouwd voelt in en onderwater), voordat de zwemslagen worden aangeleerd op zwemles.
 • Als je zelf met je kind oefent, scheelt dit veel extra tijd op zwemles, maar het allerbelangrijkste: "Je kind voelt zich veel zekerder tijdens de zwemles". De Watervrijwaaier is een leuk en handig middel om ouders en kinderen daarbij te helpen. 

Als ouder is het belangrijk dat je goed bent voorbereid op het leren zwemmen. 

 • Je kind kan thuis veel van jou leren, waardoor de zwemles(sen) een succes zullen gaan worden.
 • Het zwemboek: Met succes op zwemles kun je samen met je kind doorlezen als voorbereiding, zodat een kind zich meer vertrouwd gaat voelen. Het is een leidraad voor elke ouder met een kind op zwemles! Er zijn diverse zwembaden die standaard met het zwemboek werken. Vraag hier dus alvorens na als je kind op zwemles gaat.

5 jaar is een goede startleeftijd om op zwemles te gaan en om een zwemdiploma te behalen.

 • Maar eerder oefenen met jongere kinderen is aan te raden voor het watergevoel.
 • Het is belangrijk dat zwemmen gezien wordt als een leerproces dat als start na de geboorte.
 • Hoe eerder je als ouder bewust bezig bent (thuis onder de douche/bad/zwembad), hoe beter de zwemprogressie zal gaan in de toekomst. 

 

 

 

Blog

 • Hoe beoordeel jij jezelf als lesgever?

  Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe beoordeel jij jezelf als he...

  Lees meer
 • Vindt het kind de zwemlessen niet meer leuk of de ouder …?

  We weten dat bij ieder kind het zwemtraject anders verloopt. Hetzelfde geldt ...

  Lees meer
Archief

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.