• mui2

  mui

Tips zwemmen in zee

Tips zwemmen in zee

Als je kind een zwemdiploma C op zak heeft betekent dat dat je kind veilig kan zwemmen in zwembaden. Verder is het veilig zwemmen wel leeftijdsafhankelijk, aangezien jonge kinderen minder goed gevaren kunnen inschatten dan oudere kinderen. 

In open water (zee of meer) zwemmen is altijd anders dan in een zwembad. Het kan ontzettend leuk zijn als je als ouder maar weet welke gevaren er zijn. Kinderen kunnen de gevaren niet goed inschatten omdat ze buitenwater vaak niet gewend zijn, want de meeste zwemlessen worden gegeven in het zwembad. Daardoor is het van belang dat je als ouder de volgende tips meegeeft en altijd bij je kind blijft als je samen gaat zwemmen in de zee.

 1. Leer je kind om NIET te duiken in de zee. Doordat je de bodem niet kunt zien, kun je ook niet zien hoe diep het is (zandbank) en of er wat op de bodem ligt. Er zijn kinderen, maar ook ouders die hun nek breken (dwarslaesie oplopen) door op een zandbank te duiken! De reddingsbrigade raadt duiken in de zee af, hoe leuk het ook kan zijn!
 2. Pas op voor stroming! Kinderen met zwemdiploma's (A, B en C) raden wij aan om in ondiep water te blijven (waar een kind dus kan staan). Desondanks op de stroming blijven letten als ouder.
 3. Mui-stroming. Een mui is een dieper gedeelte dwars op de kustlijn. De mui-stroming trekt je richting zee. Blijf rustig en laat je meevoeren met de stroming. Zwem er absoluut niet tegenin want de kans op verdrinking neemt dan direct toe door de vermoeidheid. Als de stroming minder wordt, zwem dan schuin weg richting de kust. Filmpje.
 4. Let op de vlaggen en borden die op het strand staan en neem deze serieus.
 5. Speel met jonge kinderen in een zwinnetje. Dat is een ondergelopen stuk strand voor de zee.
 6. Leer je kind om waterschoenen te dragen bij het zwemmen in de zee i.v.m. pietermannen. Deze giftige visjes graven zich in op de bodem en de stekels zitten op de rug. De steek kan ontzettend pijnlijk zijn!
 7. Opblaasbare bedden en dergelijke zijn erg gevoelig voor de wind. Binnen de kortste keren kan je kind verder in zee belanden en moet je kind door de kustwacht gered worden.
 8. Varen op zee = reddingsvest aan, ook al heeft jouw kind een C diploma!
 9. Bespreek altijd van te voren waar je zit op het strand (oriëntatiepunt: vlag/paal) en houd daarnaast altijd je kind in het zicht.

 

Afbeelding: KNRM

Blog

 • Hoe beoordeel jij jezelf als lesgever?

  Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe beoordeel jij jezelf als he...

  Lees meer
 • Vindt het kind de zwemlessen niet meer leuk of de ouder …?

  We weten dat bij ieder kind het zwemtraject anders verloopt. Hetzelfde geldt ...

  Lees meer
Archief

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.